Институциите обявиха готовност за зимата
Институциите обявиха готовност за зимата / dariknews.bg

Общините от област Шумен, полиция, пожарна, както и снегопочистващите фирми в Шумен са готови за идващия зимен период. Това декларираха техни представители днес по време на заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия.

За да се инспектира готовността на фирмите да разчистват заснеженижените пътища са били посетени базите на фирмите „Автомагистрали Черно море" и ДЗЗД „ПП Шумен", които имат договори за републиканските пътища. „Автомагистрали" работи по магистрала"Хемус", а „ПП Шумен" почиства пътищата от първи, втори и трети клас.

Обходени са опорните пункта, където е разположена техниката на фирмите. Проверено е дали машините са здрави и обслужени, както и наличието на влекачи за извличане на закъсали тежкотоварни машини. В базите има също сол, пясък, луга и други инертни материали за зимно поддържане и обработка на пътищата.

При проверката било констатирано, че техниката е в много добро състояние за работа при тежки зимни условия, докладва зам. областният управител Петко Шаренков и допълни, че разполагат с необходимите количества сол и препарати за обработка на заледения асфалт.

От общините също потвърдиха готовността си за зимата. Като проблеми от Каспичан посочиха нуждата от подмяна на електрически стълбове, рязане на клони и нужда от почистване на реката, минаваща през общинския център.