Висш белгийски чиновник склонен да плаща ежедневна глоба, но да не даде визи на сирийци
Висш белгийски чиновник склонен да плаща ежедневна глоба, но да не даде визи на сирийци / БГНЕС, архив

Белгийският държавен секретар за миграцията Тео Франкен заяви, че е готов да продаде офис мебелите си, за да плаща ежедневна глоба, но не и да се подчини на съдебно разпореждане да издаде туристически визи на сирийско семейство от Алепо, предаде Ройтерс.

Белгия ще кара мигрантите да подписват клетва за интеграция

Франкен публикува във Фейсбук снимка, която го показва как се прави, че работи в опразнена таванска стая, след като мебелите му са иззети от съдия-изпълнител.
Адвокати на сирийското семейство заявиха, че той се поставя над закона.

След като получил предложение за настаняване в Белгия от местно семейство, сириец отишъл от Алепо в Ливан и подал молба за краткосрочни визи в тамошното белгийско консулство. Молбата била отхвърлена и белгийското семейство се обърнало към съд в Белгия.

Вътрешният министър на Белгия: Много мюсюлмани празнуваха след атаките в Брюксел

Съдът нареди на Франкен да издаде визи на сирийското семейство, в противен случай трябва да плаща ежедневна глоба от 4000 евро за неподчинение на съдебно разпореждане.

Франкен обаче твърди, че допускането на сирийско семейство в Белгия чрез обичайната процедура за получаване на туристическа виза ще предизвика порой от подобни молби, и затова обжалва съдебното решение.

Източник: БТА