Общината: Не сме запознати с постановлението на ВКП за проверка на Зоокъта
Общината: Не сме запознати с постановлението на ВКП за проверка на Зоокъта / Дарик Пловдив/ архив
Общината: Не сме запознати с постановлението на ВКП за Зоокъта
90951
Общината: Не сме запознати с постановлението на ВКП за Зоокъта
  • Общината: Не сме запознати с постановлението на ВКП за Зоокъта

„Не сме запознати с постановлението на Върховната касационна прокуратура (ВКП) за Зоокъта“. Това заявиха за Дарик от Община Пловдив във връзка с оповестеното днес от бившия кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова решение на ВКП относно строителството на зоологическата градина в града.

С постановление от 19,10,2016 г. магистратите отменят становищата на Окръжна и Апелативна прократура в града на тепетата за отказа им да образуват досъдебно производство по жалбата на Желязкова, която сигнализира прокуратурата по казуса още през 2014-та година.

Заключението на ВКП е, че при провеждането от Община Пловдив на обществените поръчки за реконструкция и модернизация на Зоологическата градина, са допуснати множество нарушения на Закона за обществените поръчки и Закона за устройството на територията.

Посочено е, че и двете поръчки са обявени и проведени без да са налице необходимите документи и условия за това, като влязло в сила изменение на Общия устройствен план за терена на строителството, а прогнозната цена и бюджета за изпълнение на проекта са били определени без необходимата за това количествено-стойностна сметка.

Магистратите от ВКП връщат на Окръжна прокуратура казуса, като считат, че действията на отделните длъжностни лица трябва да се разследват.

Съветникът от ПФ в ОбС Слави Георгиев заяви, че ще изпрати до премиера Бойко Борисов постановлението на ВКП, както и че ще внесе питане по казуса на следващата сесия на местния парламент до кмета Иван Тотев.

По думите му, цената на договора за строителство на зоологическата градина, сключен с фирма "Запрянови - 03", е на стойност 4,6 милиона лева.

От Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив отказаха да образуват досъдебно производство по казуса, тъй като при проверките не бяха открити достатъчно данни за извършено престъпление.