Системата за регистриране в болница с пръстов идентификатор се срина за кратко, оправиха я
Системата за регистриране в болница с пръстов идентификатор се срина за кратко, оправиха я / Thinkstock/Getty Images

Системата за регистриране в болница посредством пръстов идентификатор временно спря. В 7.15 ч. в четвъртък платформата преустанови работа за час и половина, като причината за това бе, че в сървърите, които поддържат системата, постъпи повече информация, отколкото може да бъде обработена, съобщиха за Дарик от Националната здравноосигурителна каса.

Инцидентът се дължи на рязкото нарастване на обема на съхраняваната информация, който за 2 ноември, сряда е надминал 25 GB. Системата е сигнализирала, че дисковото й пространство е препълнено и екип от фирмата, която я поддържа, e започнал да работи по отстраняването на проблема.

Ще плащаме, ако откажем пръстов идентификатор при влизане в болница

Във времето, в което платформата е била блокирана, пациентите са се регистрирали в лечебните заведения чрез личните си карти.

Регистрационната система, която стана задължителна за всички здравноосигурени лица от 1 ноември, вече работи нормално, съобщиха на 3 ноември по обяд от касата.

За да не се повтарят подобни проблеми занапред, от институцията са предприели мерки за автоматично ежедневно архивиране и изчистване на ненужните файлове.