Омбудсманът предлага медиацията да намери място в семейните спорове
Омбудсманът предлага медиацията да намери място в семейните спорове / БГНЕС, архив

Медиацията трябва да се развие като средство при решаването на семейни спорове. За това настоява омбудсманът на републиката Мая Манолова. Според нея при дела за родителски права, чрез този метод могат да бъдат защитени интересите на детето. Реалното прилагане на медиацията в България, обаче е твърде ниско, отбелязват експерти.

У нас за една година се провеждат под 500 медиации, а за сравнение в Италия за същия период са отчетени близо 200 000. Омбудсманът Мая Манолова е на мнение, че тази практика е не добре позната и използвана в България. Според обществения защитник необходими са мерки на държавно ниво.

"Да се положат усилия за формирането на държавна политика, която да популяризира алтернативните способи за решаване на спорове и в частност медиацията, и да ги насърчава. Трябва да се знае дали и доколко са необходими допълнително законови предпоставки, които да стимулират медиацията, а също и конкретни стимули, както за спорещите страна, така и за съда, а защо не и за медиаторите", каза омбудсманът.

Манолова посочи, че е задължително медиацията да намери място в семейните спорове:

"Особено в случаите, при които се решават родителски спорове, свързани с деца, добрите взаимоотношения между страните и най-добрият интерес на детето могат да бъдат защитени най-ефективно, когато споровете се решават с медиация".

Като стимул за използване на медиацията, от институцията на омбудсмана предлагат намаление на съдебните такси.