По-мека и лека зима пожела областният управител на държавните институции и общините от Лудогорието
По-мека и лека зима пожела областният управител на държавните институции и общините от Лудогорието / netinfo

По-мека и лека зима пожела на държавните институции  и общинските ръководства областният управител Манол Кившанов на финала на заседанието на Щаба за координация на спасителни и неотложно-възстановителни работи при бедствия и аварии. На срещата представители на различните институции отчетоха готовността си за зимния сезон.

Първи какво са свършили отчетоха представителите на общините. От докладите им стана ясно, че някои от тях – Разград и Кубрат – все още не са приключили процедурите по избор на фирми, които да почистват общинските пътища, в Цар Калоян изборът е направен, договорът ще бъде сключен всеки момент, останалите общини имат избрани фирми за снегопочистване. Във всички общини детските градини, училищата и обществените сгради да подсигурени с отопление. Подготвени са места, които да се използват за паркинг, ако пътищата станат непроходими, както варианти за приютяване на бедстващи хора. В Кубрат например за временно убежище на закъсали в преспите хора ще се използва ученическото общежитие, в Завет – ВУИ-то, в Лозница – кметството в Трапище.

Шефът на Областно пътно управление Людмил Янев отчете, че от вчера, 1 ноември служителите му са режим на зимно поддържане. Осигурени са инертни материали за обработка на шосетата -  общо над 10 000 тона сол, пясък, луга, калциев двухлорид. Фирмата, която има договор за снегопочистване на републиканските пътища – Консорциум „ТРП-Разград“, в който влизат „Пътно строителство“ и „Строймонтаж“ – е инспектирана относно състоянието на машините, с които ще работи, 84 от тях са в изправност, преди седмица 3 да били в ремонт, който вероятно вече е извършен.

Че са готови за зимата декларираха още представители на: ОДМВР-Разград, РД“Пожарна безопасност и защита на населението“, РЗИ, Центърът за смешна помощ, „Енерго Про“ и „Водоснабдяване Дунав“.

В края на заседанието областният управител Манол Кившанов обобщи, че всички институции общини имат готовност да посрещнат зимата, имат и необходимата комуникация помежду си. „Надявам се с общи усилия да се справим с всички предизвикателства, които зимата ще ни предложи, да си пожелаем по-мека и лека зима“ – завърши Кившанов.

Помека и лека зима пожела областният управител на държавните институции и общините от Лудогорието
netinfo