В Севлиево откриха паметник на Мара Белчева и Пенчо Славейков
В Севлиево откриха паметник на Мара Белчева и Пенчо Славейков / netinfo

В Деня на народните будители Община Севлиево увековечи севлиевската поетеса Мара Белчева и нейния спътник в живота Пенчо Славейков. Кметът д-р Иван Иванов официално откри паметника на пл. „Свобода".

Творбата е дело на скулптора Велизар Захариев, по идея на Община Севлиево.

На 8 септември тази година се навършиха 148 години от рождението на Мара Белчева - една от първите български поетеси и една от най-образованите за времето си жени в България, родена в Севлиево през 1868 година.

В Севлиево откриха паметник на Мара Белчева и Пенчо Славейков
netinfo

Мара Белчева е уникално съчетание от красота, добро възпитание, отлично образование и поетичен талант. Личността на поетесата, родена в Севлиево, живее в представите ни чрез различни мнения, оценки и легенди. Никоя друга жена в литературните кръгове не може да се сравни с нея като диря.

Женствената природа познава неочаквано постоянство, литературни интереси, трудолюбие. При Мара Белчева животът не е просто низ от случайности, „а съзнателно надмогване на битието".

Не голямото й по обем творчество е неповторимо индивидуално в историята на българската „женска" поезия. Духовно обогатена от общуването си с големия български поет Пенчо Славейков, Белчева създава интимна лирика на нежните чувства и размисъл. Творбите й са посветени на човешката близост и доверие. Нейните стихове представляват поетическо отражение на мирогледа и характера й.

В Севлиево откриха паметник на Мара Белчева и Пенчо Славейков
netinfo

Горди сме, че Севлиево съхранява духа на миналото и атмосферата, в която е творила Мара Белчева, а с днешното събитие потвърждаваме за пореден път почитта си към тези духовно извисени личности.

Тя - музата на българската поезия, той - един от великите ни интелектуалци за всички времена. Мара Белчева и Пенчо Славейков са онази двойка, в която любовта и духът са свързани по удивителен начин, за да бележат целия български ХХ век.

В Севлиево откриха паметник на Мара Белчева и Пенчо Славейков
netinfo