Почетоха Свети Климент Охридски с концерт навръх Деня на народните будители
Почетоха Свети Климент Охридски с концерт навръх Деня на народните будители / netinfo

Концерт, посветен на 1100 години от успението на Свети Климент Охридски, се проведе навръх Деня на народните будители в зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив. Проявата бе организирана от храм „Свети Климент Охридски“ и район „Западен“, а специални гости бяха кметът Димитър Колев и знеполският епископ Арсений.

Чрез музика, църковни песнопения и разкази присъстващите имаха възможност да се запознаят с основните моменти от живота на светията. В концерта взеха участие децата от неделното училище при храм „Свети Климент Охридски“, митрополитския хор „Свети Апостол Ерм“, музикалната школа при Народно читалище „Христо Г. Данов“ и фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ на СУ „Любен Каравелов“. С изпълненията на пиано на Евгения Тагарева и Мария Иванова и на цигулка на Ангелина Генчевска и Зорница Георгиева пък разказите за живота и делото на Свети Климент буквално оживяха пред многобройната публика. Огромно впечатление на присъстващите направи и свещеноиконом Кирил Дидов, който изпълни „Предпразнични трипесници – канони за Рождество Христово“ на старобългарски език.

„Честити сме всички ние тук, че не сме забравили историята си, не сме потъпкали традицията си, спомняйки си за един велик будител. Всички ние сме отговорни за възпитанието на нашите деца. Нека самите ние бъдем будители в нашето съвремие – в семейството и в обществото, в което живеем. Нека следваме яркия пример и завет, който ни е дал Свети Климент Охридски“, призова в края на концерта знеполския епископ Арсений. Днешният концерт слага началото на серия от инициативи, с които ще бъде почетена паметта на Свети Климент Охридски. Кулминацията на тези събития ще е на 25-ти ноември, когато Православната църква почита паметта на светеца.