3,5 млн. лв. за заплати бавят работодатели в Ловешка област за 9-месечието
3,5 млн. лв. за заплати бавят работодатели в Ловешка област за 9-месечието / dariknews.archive

Близо 3,5 млн. лв. за трудови възнаграждения не са изплатили работодатели в Ловешка област от началото на януари до края на септември, съобщи Митко Митев, и.д. директор на Дирекция „Инспекция по труда" - Ловеч. След намесата на инспекторите обаче са изплатени повече от половината пари за заплати - над 1,8 млн. лв.

В областта на осъществяване на трудовите правоотношения най-голям е броят на нарушенията, свързани именно със заплащане на труда - 1006, от които 661 са за неизплащане на уговорено възнаграждение, а 200 - с гарантиране на минималната работна заплата. Констатирани са 109 нарушения по изплащане на допълнителни възнаграждения - за положен нощен труд и за прослужено време и професионален опит.

За 9-месечието са извършени 1122 проверки в 839 предприятия. Констатирани са общо 4641 нарушения, от които 2229 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, а 2400 - по осъществяване на трудовите правоотношения.
В 97 случая е установено предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор.

За констатираните нарушения са приложени 4497 принудителни административни мерки, като 4459 са задължителни предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са осем акта за спиране на машини и съоръжения, отстранен от работа е един непълнолетен. Съставени са 157 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 78 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления за периода са 56 с общ размер на санкциите 87 250 лв.