Тревожни факти: 731 катастрофи, 10 загинали и 77 ранени
Тревожни факти: 731 катастрофи, 10 загинали и 77 ранени / DarikNews.bg, архив

Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент. Това е причината за организирането на традиционната акция „Зима" от Главна дирекция „Национална полиция", Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст.

Акцията започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании:

Първата кампания е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата" и е насочена към водачите на ППС - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. От 01 до 10 ноември пътните полицаи ще се фокусират към водачите на пътните превозни средства, които независимо от студеното, мокро и хлъзгаво време активно участват в движението по пътищата.

Практически препоръки за предпазване на участниците в движението по пътищата от тежки пътнотранспортни произшествия през зимния период

Втората кампания ще протече под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" между 11 и 20 ноември, а третата ще е между 21 и 30 ноември 2016 г. под мотото „Безопасно шофиране през зимата".

Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви от определените групи участници. 2 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя; 16 ноември - за Ден без пешеходци-жертви на пътя; а 30 ноември - за Ден без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

33-годишен габровец загина при катастрофа край село Донино

От началото на годината до 30 октомври, в Габровска област са възникнали общо 731 пътно-транспортни произшествия, 73 от тях - тежки. При пътни инциденти са загинали 10 души, а 77 са били ранени.