Пръстовият идентификатор - задължителен вход за болниците
Пръстовият идентификатор - задължителен вход за болниците / БГНЕС, архив

От 1 ноември пръстовият идентификатор става задължителен метод за регистрация в болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения. Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция.

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, и, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата - от друга.

Преди дни пред Дарик заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че няма основания за притеснения по отношение на новия метод на регистрация.

"Няма основание да има някакви притеснения. Всичко е въпрос на организация и на такъв ред, при който да няма забавяне на пациентите. Това, което е ясно казано и се работи по този начин, е задължението на лечебното заведение пациентът да бъде хоспитализиран и да му бъде оказана нужната медицинска помощ, а регистрацията чрез системата за идентификация може да бъде направена в рамките на деня. Не е нужно тя да бъде направена на секундата преди пациентът да бъде хоспитализиран", каза Шарков.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до днес трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.