Ренци обеща помощ за пострадалите от трусовете дори и да наруши изисквания на ЕС
Ренци обеща помощ за пострадалите от трусовете дори и да наруши изисквания на ЕС / снимка: БГНЕС

Италианският премиер Матео Ренци обеща помощ на пострадалите от земетресенията дори ако цената за това е да наруши изискването на ЕС за намаляване на бюджетния дефицит, предаде ДПА.

"Ако смятаме, че не можем да възстановим Италия заради спънките от изискването на ЕС за бюджетна дисциплина, ние, приятели, трябва да сме си изгубили ума", заяви Ренци след извънредно заседание на министерския съвет.

"Всичко необходимо за справяне със ситуацията ще бъде на масата", подчерта той.

Дрон засне разрушенията от последния трус в Италия (ВИДЕО)

Напрежението между Италия и Европейската комисия се покачи след искането на Рим да пренебрегне изискванията за свиване на бюджетния дефицит, за да може да се справи с последиците от природната стихия и с наплива на мигранти, припомня ДПА.

Трус с магнитуд 6,6 по Рихтер разлюля Централна Италия в неделя сутринта и нанесе сериозни материални щети. Смята се, че това е най-силното земетресение на Апенинския полуостров от 1980 година насам. Миналата седмица районът бе разлюлян от два силни труса и то само два месеца след смъртоносното земетресение от 24 август тази година.

Според властите е възможно броят на хората, загубили домовете си, да достигне 100 000, предаде ТАСС. Над 15 000 души са потърсили помощ от Гражданска защита и са настанени в хотели и други приемни центрове след земетресенията от сряда и вчера.От земетресението от 24 август в същия район все още има около 1100 души, които са настанени в спешни приемни центрове, но по оценки в италианския печат от 30 000 до 40 000 души сега са без дом, отбелязва Франс прес. Италианската Гражданска защита обяви набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението.

Източник: БТА