Обявиха за мъртъв шведския Шиндлер над 70 години след изчезването му
Обявиха за мъртъв шведския Шиндлер над 70 години след изчезването му / Guliver/Getty Images

Шведските власти официално обявиха за мъртъв героя от Втората световна война, дипломата Раул Валенберг, изчезнал преди 71 г. в Унгария, предаде Асошиейтед прес.

С неговите усилия се свързва спасяването на най-малко 20 000 унгарски евреи от Холокоста. Смята се, че Валенберг е починал в съветски плен, макар че времето и обстоятелствата около смъртта му не са установени.

Шведската данъчна агенция, която регистрира ражданията и умиранията в страната, потвърди съобщението на вестник "Експресен", че Валенберг е обявен за мъртъв.

Шефката на юридическия отдел на агенцията Риа Густавсон каза пред Асошиейтед прес, че решението за Валенберг е взето на 26 октомври по искане на изпълнител на неговото завещание.

Според нея за ден на смъртта на дипломата произволно е взета датата 31 юли 1952 г. съгласно правилото, че човек, за когото се предполага, че е починал, трябва да бъде обявен за мъртъв пет години след неговото изчезване.

Валенберг изчезна след арестуването му от Съветската армия през 1945 година. Първоначално съветските власти отричаха да са го арестували, но през 1957 г. казаха, че той е починал от сърдечен удар в затвора на 17 юли 1947 г.

Източник: БТА