Над 420 млн. лева са предвидени за наука в бюджета за 2017 г.
Над 420 млн. лева са предвидени за наука в бюджета за 2017 г. / Sofia Photo Agency, архив

Над 420 млн. лв. ще отидат за наука през следващата година, заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, който се срещна с ръководството на БАН, със Селскостопанската академия, със синдикатите в науката и с Националното представителство на студентските съвети, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Бюджетът на Българската академия на науките е увеличен с 6,8% за 2017 г. от 73 на 78 млн. лв., е подчертал проф. Димов. Това е по-голямо увеличение отколкото за висшите училища, където средствата нарастват с 2,8%. Данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството и увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната, е заявил проф. Иван Димов.

В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв.

"Заедно сме от едната страна на барикадата. МОН предприема стъпки за увеличаване на средствата за наука във всички направления", е заявил на срещата заместник-министър Димов.