Павлова за №7: Изглежда чудесно
Павлова за №7: Изглежда чудесно / Станимир Димитров

183 са сградите в Бургас, които се обновяват по националната програма за енергийна ефективност към момента. До края на тази година част от тях ще бъдат изцяло завършени, обяви кметът на Бургас Димитър Николов. Днес той откри изцяло обновения блок 7 в к-с „Изгрев" заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и еко министъра Ивелина Василева.

Санирането на сградата е започнало през април тази година. " Бургас е сред шампионите в изпълнението на националната програма. В тънка, но дружеска конкуренция - Бургас и Благоевград са първенците. Около 180 са сградите, по които се работи в Бургас, а общият брой за страната е около 2 100", каза министър Павлова.

Тя връчи на домоуправителя на блока удостоверението за въвеждане в експлоатация. Павлова обяви, че програмата за саниране на многофамилни сгради ще продължи и през 2017 година.
Първите десет блока, които са санирани в Бургас пък ще бъдат с облагородени пространства около тях, стана ясно от думите на кмета Димитър Николов.

"Заложили сме това в програмата си. Призовавам всички председатели на сдружение - да се обръщат към нас, ако имат въпроси. Това ще ни помогне да реагираме своевременно, ако има някакви проблеми по време на дейностите. Това е една социална програма. Много фирми в Бургаско регистрираха ръст в продажбите. Допълнително се назначават кадри. Има и оплаквания, че не могат да смогнат да изпълнят големите поръчки", каза той.

Дейностите по саниране ще продължат и през зимата, но само ако метеорологичните условия го позволяват. Кметът е издал заповед, с която се забранява премахването на всякакви покривни изолации при неблагоприятно време. Причината - няколко получени оплаквания за течове.