Учители с награда Посланик на свободния дух
Учители с награда Посланик на свободния дух / DarikNews

Наградите „Посланик на свободния дух в моето училище“ бяха връчени за трета поредна година в Русе.

Четирима препдаватели получиха отличието в навечерието на Деня на народните будители.Носители на приза са Ева Пашева – треньор по кану-каяк в Специализирано спортно училище „Майор Атанас Узунов“; Виолина Братованова – начален учител в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“; Ценка Йорданова – преподавател по учебна практика в ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“;  Ралица Рачева – преподавател по Икономически дисциплини в ПГИУ „Елиас Канети“; Цветелина Цветанова – преподавател по Български език и литература в СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Те получиха статуетка и таблет. 

Фаворитите бяха избрани от  жури в състав: д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“ и Председател на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Ирена Петрова - Директор на Дирекция „Култура и образование“ в Община Русе и Член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Мария Георгиева – Гл. експерт „Връзки с обществеността“ в Община Русе и Член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Елена Минкова – Изпълнителен директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Маринела Колева – Директор на „Социални проекти“ в „Еконт“ ЕООД. Носителите на приза бяха  класирани на базата на подадената за тях информация и мотивите, посочени от учениците.

В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 18 русенски учители от 10 училища.

Най-активни бяха учениците от СОУПНЕ „Фридрих Шилер“с 6 номинации. Те са за Веселка Симеонова – преподавател по Английски език, Гергана Кръстева – преподавател по Математика, Цветелина Цветанова – преподавател по Български език и литература, Нели Праматарова – преподавател поНемски език,  Марияна Георгиева – преподавател по Български език и литература, Катя Паскалева – преподавател по Биология и здравно образование.

Две номинации изпратиха възпитаниците на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Деца от специалност „Класически танц“ номинираха своя преподавател Деница Анчева; преподавателя по пиано Красимира Иванова също беше номинирана от своите ученици.

Две номинации бяха получени и от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Те са за началния учител Галя Градева , номинирана от 4Г клас и за началния учител Виолина Братованова, номинирана от 4Д клас.

Ученическият съвет към ПМГ „Баба Тонка“ номинира преподавателя по Философия - Магдалена Желязкова, а колективът на гимназията номинира преподавателя по Български език и литература Румен Горанов.

Милена Атанасова – преподавател по Информационни технологии в ОУ „Отец Паисий“ – град Мартен беше номинирана от група ученици от 5 до 8 клас.

Момичетата и момчетата от Спортен клуб по кану-каяк „Дунав“ Русе към Специализирано спортно училище „Майор Атанас Узунов“ номинираха своята треньорка Ева Пашева.

Група ученици от 12А клас, както и бивши ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“номинираха преподавателя по учебна практика  Ценка Йорданова.

Група ученици от 11 Д клас на ПГИУ „Елиас Канети“ номинира преподавателя по Икономически дисциплини Ралица Рачева.

Ученическият съвет към ОУ „Иван Вазов“ номинира преподавателя по музика Ирена Георгиева.

Група ученици от 5 до 8 клас от ОУ „Ангел Кънчев“ номинира преподавателя по Математика Йорданка Малчева.

Всички учители, определени от своите ученици за „посланици на свободния дух“, получиха грамота за участие в конкурса и ваучер за книги, като признание за всеотдайния им труд.

Конкурсът се провежда по инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на ВН-социален проект на Екон. Според регламента му ученици от всички училища на територията на община Русе имаха възможност да предложат  преподавател, който според тях е достоен да бъде отличен със званието „Посланик на свободния дух“.