Слънце и дъжд се редуват през ноември
Слънце и дъжд се редуват през ноември / БГНЕС, архив

Тази година през ноември се очакват доста валежи, които ще бъдат близки и малко над нормалните. В Южна и Източна България се очакват превалявания в по-големи количества.

Средните максимални температури за месеца са между 9 и 14 градуса, а минималните - между 1 и 6 градуса. Най-дъждовните дни през ноември ще са между 3 и 5 ноември, както и от 15 до 18 ноември.

През първите няколко дни на месеца времето ще бъде динамично с чести и бързи промени. Ще се редуват спускане на по-студени въздушни маси от север и по-топъл въздух, идващ от запад-югозапад.

В сряда след сутрешните мъгли в низините през деня ще бъде предимно слънчево. Минималните температури ще бъдат от минус 3 - минус 5 градуса по високите западни полета до плюс 3-4 по брега на морето. Дневните температури ще се повишават и ще достигат 11-16 градуса.

В петък от северозапад ще прониква по-студен въздух. На много места ще превали дъжд, в планините сняг. По-съществени ще бъдат валежите в Югоизточна България. На 5 ноември слабо ще се затопли, а още на 6 и 7 ноември предстои ново застудяване с валежи и понижение на температурите. Времето ще остане предимно облачно, с мъгли в низините.

В средата на ноември има голяма вероятност времето да се задържи динамично. Често ще превалява дъжд. След по-високи температури в началото на десетдневието към средата ще настъпи застудяване и освен в планините сняг е възможно да превали и в по-ниските части на страната. Превалявания и захлаждане ще има и през последните дни от месеца, но съществени снеговалежи в низините са малко вероятни.

През ноември късната есен е пълен господар на времето, като ще преобладават антициклони. При тях обикновено времето през нощта е ясно, а през деня предимно слънчево. В такива дни слънцето грее, но не топли. Капризите на времето през ноември обаче по-често напомнят за приближаващата зима, отколкото за отминалото лято, обобщава "Труд".

Най-ниските температури през този месец са между минус 10 и минус 15 градуса. Най-студено е било в Трън и Ихтиман - минус 20 градуса, в Гоце Делчев минус 18, в Свищов и Разград минус 17.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg