Трусовете в Италия продължават. Последният беше снощи в 20:00 ч. местно време. Учените казват, че това е нещо като ефекта на доминото - всеки по-голям трус предизвиква серия от други. Предупреждават, че те ще продължат още 1-2 месеца и, че ще има и други силни земетресения от 5 по скалата на Рихтер", посочва NOVA.

Хората в най-пострадалите села са евакуирани. Италианските власти са помолили пострадалите да отидат на хотел, за да не се чувстват изоставени и дори са готови хотелските структури да ги приютят през целия зимен сезон.

Нови силни трусове разлюляха Италия (ВИДЕО)

Извън епицентъра пътищата са затворени, училищата също, няма електричество, няма вода.

Много хора още живеят в къщи, които са рискови, но предпочитат да останат там.

В Рим и в други големи градове също има сериозни разрушения, но в момента цялото внимание е насочено към епицентъра в село Норча. Няма човешки жертви, но хиляди са останали без домове.

Земетресението вчера е било най-силно, защото се е освободила 10 пъти по-голяма енергия, отколкото предишния път.

Апенините потънали с 40 см след земетресенията в Италия

„Няма гаранция, че няма да има други, по-силни земетресения, не се знае и докога ще продължат", заяви проф. д-р Светослав Симеонов, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите му с най-ниска сеизмична устойчивост са сгради, в които са правени сериозни преустройства - когато са премахнати носещи елементи.

Източник: Nova.bg