Откриха коя е птицата с най-дълъг полет
Откриха коя е птицата с най-дълъг полет / Thinkstock/Getty Images

Екип от учени от университета Лунд в Швеция откриха коя е птицата с най-дълъг полет. Това е малкият черен бързолет, който може да прекара във въздуха повече от 10 месеца.

Учените от много време предполагат, че бързолетите могат да прекарват много дълго време в небето, без да кацат, но за първи път имат доказателства за това колко точно. Данните са събрани, благодарение на миниатюрни апарати, прикрепени към 13 птици, чието движение е било наблюдавано в продължение на две години, пише изданието „Сайънс алърт".

Червеношийките дължат най-характерния си белег на динозаврите

Проследяващите устройства са показали, че три от птиците не са докоснали земята повече от десет месеца. Те са прекарали на твърда почва два месеца - по време на размножителния сезон, след което отново са поели на път. Дори и птиците, които кацат по-често, прекарват 99,5% от времето си във въздуха.

„Това откритие значително разширява границите на това, което знаем за животинската психология", заяви Андерс Хеденстрьом, ръководител на изследователския екип. „Десетмесечна летателна фаза е най-дългата, за която знаем сред видовете птици - това е рекорд", допълни той.

Врабчетата у нас изчезват

Малките леки апарати, тежащи само 1 грам, са били закачени за гърбовете на птиците и предавали данни за това дали са кацнали или летят, с каква скорост се движат, както и къде се намират.

Черните бързолети подобряват досегашния рекорд за продължително летене на своите братовчеди - алпийските бързолети, за които беше известно, че могат да прекарат във въздуха около шест месеца.

Следващото предизвикателство пред екипа на Хеденстрьом е да установи как малките птици успяват да се задържат в полет толкова дълго време.

Източник: БГНЕС