Общински съветник: Забраната за бурките трябва да остане и в наредбата
Общински съветник: Забраната за бурките трябва да остане и в наредбата / снимка: Тина Соколова
Общински съветник: Забраната за бурките трябва да остане и в наредбата
90877
Общински съветник: Забраната за бурките трябва да остане и в наредбата
  • Общински съветник: Забраната за бурките трябва да остане и в наредбата

Забраната за бурките в Наредбата за обществения ред на Община Пазарджик трябва да остане, смята вносителят на текстовете, съветникът от НФСБ Благо Петров. Резултатите показват убедително, че в този си вид документът е работещ – от влизането му в сила през май досега са съставени  акта, а в  центъра на града вече няма фанатично забулени жени, посочва Петров.

Днес предстои новите членове от наредбата за забрана на облекла, прикриващи лицето и непозволяващи разпознаване, да бъдат гласувани отново в Общинския съвет, след като кметът Тодор Попов внесе предложение за отмяната им. Мотивът – че след като вече има действащ закон с подобни текстове, по-нисшият нормативен акт се обезсмисля.

Намеренията му в Пазарджик противоречиво. Нещо повече – хората масово смятат, че отпада забраната и занапред мюсюлманките ще могат свободно да се движат с бурки. Според Петров, точно такъв ще бъде ефектът от така подготвяната промяна. Това е знак към обществото и когато тези текстове бъдат отменени, мнозина ще решат, че забрана вече не съществува.

Според Петров, наредбата само трябва да бъде синхронизирана със закона, като бъде отразена единствената разлика в размера на глобите. В Пазарджик санкцията е 300 лева на първо нарушение и 1000 за следващи, а в закона – съответно 200 или 1500 лева.

Съветникът твърди, че доста  от колегите му също са против отмяната на наредбата и прогнозира, че ще гласуват срещу новото предложение на кмета.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.