Земетресението в Италия нанесе щети на катедралата Свети Павел (СНИМКИ)
Земетресението в Италия нанесе щети на катедралата Свети Павел (СНИМКИ) / БГНЕС

Катедралата "Свети Павел" в Рим е пострадала от земетресението, което се състоя тази сутрин в центъра на Италия и храмът е бил закрит за посетители, предава ТАСС.

Нови силни трусове разлюляха Италия (ВИДЕО)

По стените са се появили пукнатини. "Свети Павел" е един от четирите катедрални храмове на апостолската столица.

Земетресението в Италия нанесе щети на катедралата "Свети Павел" (СНИМКИ)
netinfo

Земетресението в Италия нанесе щети на катедралата "Свети Павел" (СНИМКИ)
netinfo

Технически групи от специалисти и пожарникари са направили проверки на постройките на територията на Ватикана, включително и на катедралата "Свети Петър". Експертите не са открили никакви повреди.

Новите трусове в Италия заличиха села, разрушиха базилика от 14 в.

По-рано днес беше съобщено за рухнали църкви в редица градове в близост до епицентъра. Значителни щети бяха нанесени на храма "Свети Бенедикт" в Норче.

Земетресение с магнитуд 6,5 порази в 7.40 ч. местно време централната част на Италия в район, който вече беше засегнат от подземни трусове на 24 август и на 26 октомври. Съобщава се за множество разрушения в близост до епицентъра на границата между областите Марке и Умбрия.

Земетресението в Италия нанесе щети на катедралата "Свети Павел" (СНИМКИ)
netinfo

Италия ще възстанови всички домове, църкви и имущество, разрушени при земетресенията през последните два месеца, увери министър-председателят Матео Ренци, цитиран от Ройтерс.

"Ще възстановим всичко, домовете, църквите и предприятията", каза той часове след новия силен трус в централната част на страната. "Всичко, което е необходимо да бъде направено за възстановяването на тези райони, ще бъде направено", посочи италианският премиер пред репортери.

Източник: БТА