След закриването на летния сезон с Фестивал на домашната бира в шуменското село Кюлевча откриха друг - свързан с по-студените месеци и подходящите за тях атрибути на масата.

Домашна бира в няколко стъпки (ВИДЕО)

Фестивалът на суджука и младото вино събра стотици жители и гости на селото на центъра, където бяха разпънати скари и бурета с вино.

Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)
netinfo

Хубавият суджук става от качествено месо, но са важни и подправките, казва Веселин Тодоров, който освен кмет на Кюлевча е и един от производителите на месните деликатеси. Той обаче не разкри рецептата за деликатеса.

Балканът има своите тайни - Кюлевча също, категоричен е Веселин Тодоров. Въпреки това нямаше как да спре мераклиите да опитат суджуците и на вкус да усетят какво има в тях.

Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)
netinfo

След като не успяхме да изкопчим тайната рецепта от кмета, се насочихме към скараджиите, за да разберем има ли тайни хватки за хубаво изпичане на суджук.

Майсторите са категорични - трябва често да се обръща, така по-хубаво се изпича. Колко да е изпечена обаче - няма рецепта. Който както обича, казват владетелите на щипките, но все пак клонят към малко по-сочния, а не към препечения суджук.

Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)
netinfo

Сред гостите на Фестивала бе и делегация от украинското село Кулевча. В началото на миналия век жители от шуменското село се преместват в славянската република и там основават село с идентично име. Техните потомци пък всяка година идват на гости.

Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)
netinfo

Кметът на украинската Кулевча Михаил Попов призна, че за пръв път идва в Шуменско. Той бе впечатлен от празника и посрещането. Като задача си бе поставил да определи дали украинското вино, което носеха, е по-добро от местното кюлевченско или обратно.

Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)
netinfo

Тестването на вина беше и една от атракциите на фестивала. Десетки хора се приближаваха с бутилки, пълни с бяла или червена течност, която оставяха за дегустация при журито.

Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)
netinfo

Въпреки че кюлевченци са известни със суджуците си навсякъде в региона, те са и достатъчно предвидливи, че само с месо не бива. Както и само с вино. Затова имаше и 20 кг боб чорба, ако все пак някой иска и да похапне постно.