Няма информация за пострадали българи след трусовете в Италия
Няма информация за пострадали българи след трусовете в Италия / Sofia Photo Agency, архив

Няколко силни вторични труса са били усетени в Италия, след като по-рано днес силно земетресение разтърси централните части на страната.

Според обновена информация на Италианския институт по геофизика и вулканология епицентърът на първия силен трус е 6,1 по Рихтер. Неговият епицентър се намира също като този на предишното земетресение от 26 октомври между населените места Норча, Пречи и Кастелсантанджело сул Нера.

Трусът е бил толкова силен, че е усетен в Рим, Флоренция и дори в северните части на страната.

Силни трусове събудиха Италия днес (ВИДЕО)

"Все още се оценяват разрушенията, но те не са никак малко. Те идват само дни след предишните разрушения. Епицентърът е същия, както и предишния път. Това е най-силното земетресение в този район от много години", коментира пред бТВ посланикът на България в Рим Марин Райков.

"Най-силно са засегнатите градове са пак същите. Има градчета, в които 90% от къщите са понесли силни щети. Този път обаче труса се усети много силно и в Рим", добави посланик Райков.

"В този район има българи, но те не са голяма бройка. Опитваме се в момента да изясним, дали има засегнати. На този етап нямаме информация за ранени българи. Районът обаче е отцепен", съобщи още дипломатът.

Новите трусове в Италия заличиха села, разрушиха базилика от 15 век

Няма загинали, но няколко души са ранени след земетресението тази сутрин в Централна Италия, заяви местната служба за гражданска защита, цитирана от ДПА.

"В момента нямаме данни за жертви", каза на пресконференция Фабрицио Курчо, началник на италианската служба за гражданска защита. "Няколко души са ранени", а много пътища - затворени, допълни той.