Две разградски поетеси – с награди от конкурса за поетеси „Дора Габе“
Две разградски поетеси – с награди от конкурса за поетеси „Дора Габе“ / netinfo

Две поетеси от Разград са сред наградените в 12-тото издание на Националния литературен конкурс за поетеси „Дора Габе 2016“.

Рекорден брой авторки са участвали в поетичната надпревара, организирана от община Генерал Тошево.

На церемонията по награждаването на общо 12-те призьорки зам.-кметът на общината Георги Георгиев е подчертал, че Генерал Тошево и с. Дъбовик се гордеят, че една от най-големите поетеси в българската литература, поетесата на Добруджа, обичаната от всички Дора Габе, е родена и прекарала ранните си детски години в някогашното село Харманлък, днес с. Дъбовик.

Жури в състав Боян Ангелов – журналист, председател на УС на СБП, Христо Ганов - поет, секретар на Съюза на българските писатели и Виолета Пенева – преводачка, родственица на Дора Габе, е определило най-добрите творби.

На първо място е класирана Христина Тодорова Комаревска от Плевен, с поощрителна награда е 21-годишната Стамена Дачева от Разград, а Павлина Стаменова е със специалната награда на издателство „Захарий Стоянов“.

Отличените творби ще бъдат отпечатани във в. „Словото днес“, сп. „Знаци“ и сп. „Антимовски хан“ – уточняват от пресцентъра на община Генерал Тошево.