Най-малко 17 цивилни бяха убити в Йемен днес при въздушен удар, нанесен от коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, като се позова на представители на властите и местни жители. При атаката била поразена къща в югозападната провинция Таиз.

Силите на международно признатото правителство на Йемен, подкрепяни от сунитската коалиция начело със Саудитска Арабия, се борят с шиитските бунтовници хуси за контрол на района.

Таиз е третият по големина град в страната с население от 300 000 души преди избухването на конфликта.

Кола бомба избухна пред централната банка в йеменския град Аден

Йеменският президент в изгнание Абд Рабу Мансур Хади, когото коалицията се опитва да върне на власт, отхвърли предложението на ООН за слагане на край на войната. Едно такова споразумение ще "възнагради" хусите и ще "накаже" йеменския народ и законната власт, аргументира се Хади и предупреди, че това само ще открие пътя за още смърт и разрушения.

Според копие от предложението, с което Ройтерс се е запознала, планът на специалния пратеник на ООН за Йемен Исмаил Улд Шейх Ахмед предвижда страната да бъде управлявана от по-малко поляризиращи фигури. Той оставя на президента в изгнание предимно представителни функции и отстранява влиятелния вицепрезидент, близкия до Саудитска Арабия и уахабитски групи Али Мохсен ал Ахмар.

Хади направи своето изявление след среща с пратеника на ООН за Йемен в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

Най-малко 10 000 души бяха убити след избухването на конфликта през март миналата година. Хуманитарната криза в Йемен е една от най-тежките в света.

Източник: БТА