Раздадоха 14 казана с чорба за празника на прочутия боб в Смилян
Раздадоха 14 казана с чорба за празника на прочутия боб в Смилян / DarikNews.bg, Смолян

За 14-и път смолянското село Смилян събра на празник любителите на прочутия боб, който се произвежда в района. Местните производители бяха приготвили 14 казана от вкусната бобена чорба, за да почерпят своите гости.

Празникът на фасула се организира от община Смолян, кметство Смилян и местното читалище. Стартът на най-вкусният празник в Родопите бе даден с гръм на фасулевото топче и родопска музика. Началото на феста е дадено още през 2003 г., за да се популяризира традицията в производството и консумацията на смилянски фасул.

Програмата на празника включва  различни конкурси, като най-голям интерес сред посетителите предизвикват конкурсът за пано, изработено от смилянски боб и кулинарната надпревара на местните домакини. Те представиха десетки атрактивни идеи, съчетани с готварско майсторство.

Децата на Смилян пък отново впечатлиха с оригиналните си идеи- приказни герои, къщи, цветя, животни, Часовниковата кула в Смилян - всичко това, изработено с много старание и голямо желание.

Местните производители на фасул представиха новата си реколта в атрактивни щандове, с традиционни родопски продукти-мляко, билки, сладка, тикви, орехи и др.

Тази година реколтата е по-ниска, заради сушата, жалват се хората, отглеждащи боб. Количествата произведен смилянски боб тази година са около 30-40 тона, съобщи Сафедин Чикуртев - председател на земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския фасул. Той добави, че смилянският боб ще кандидатства в Брюксел за европейски стикер за качество, който ще бъде още една защита на производителите.

15 080 души пък са залепили до момента бобено зърно в паното, с което Смилян ще кандидатства за книгата на Гинес. Инициативата стартира през 2007 г., като идеята е в изработването му да се включат най-голям брой уникални участници. Регламентът допуска един участник да залепи само веднъж половинка от фасулево зърно на паното, след което се вписва в книга.

Организаторите на празника са се погрижили и за тези, които имат притеснения, че фасулът може да навреди на фигурата им. Те могат да се включат в състезанието по планинско бягане "Смилянски фасул" и така да изгорят излишните им калории.