Скандалът с битата в Пазарджик лекарка се разраства. Близки на нападателите подадоха жалби срещу д-р Гергана Анчева в прокуратурата, защото ги обиждала и отказвала да се погрижи за катастрофиралия им син.

Жалбата е от родителите на катастрофиралото момче, заради което се стигна до скандал и бой в болницата. Според родителите му лекарката се държала арогантно и не му оказала помощ.

Близките на биячите застанаха пред NOVA, за да кажат своята версия за случилото се.

"Когато са свалили сина ми и са го оставили в коридора на спешната помощ, първоначално никой никакво внимание не му е обърнал. Момчето, което са задържали ми и племенник. Той е почукал на вратата и е помолил някой да излезе и да окаже помощ. Тя напсува племенника ми. Не мисля, че жена, майка, лекар може да изрече такова нещо", заяви майката на момчето, което пострадало в катастрофа и заради което се наложило да ходят в спешното.

Тийнейджър преби лекарка от Спешно отделение на болницата в Пазарджик

На тези обвинения д-р Анчева заяви тази сутрин, че твърденията не са истина. Пациентът бил посрещнат веднага.

"С нищо не съм предизвикала тази реакция. Агресията беше от тяхна страна", заяви тя.

"Придружаващият го близък псуваше и викаше, искаше хирург на място. Не ни позволяваше да прехвърлим пациента на нашата носилка. Помолих да напусне и повиках полиция. Влезе охранителят да го изкара, нападнаха го. Опитах се да му помогна и тогава ме удариха. Получих бели петна, загубих равновесие", разказа още д-р Анчева.

Москов: Бих преминал границите на либералното отношение към нападатели на лекари

Близките от своя страна отричат да са удряли лекарката. Имало само боричкане.

Д-р Анчева ще съди нападателите, а колегите й започнаха подписка за законодателни промени и строги санкции в такива случаи. Те са възмутени и ужасени от отношението на хората към тях. Според медиците то е безобразно. Доказателство за това са коментари в социалните мрежи, че именно това заслужават.

Статистиката за нападнатите лекари е стряскаща. Миналата година са били нападнати 48 лекари, които работят в Спешната помощ, като само за два от тези случаи има осъдителни присъди. От началото на годината досега са нападнати 28 екипа на Спешна помощ. Има влязла в сила само една осъдителна присъда, въпреки че са образувани 15 дела.

Източник: nova.bg