Съвършен бюджет няма, смята Горанов
Съвършен бюджет няма, смята Горанов / БГНЕС, архив
Съвършен бюджет няма, смята Горанов
90843
Съвършен бюджет няма, смята Горанов
Съвършен бюджет няма, смята Горанов
  • Съвършен бюджет няма, смята Горанов
  • Съвършен бюджет няма, смята Горанов

Вял дебат и критики от работодателите срещу завишените разходи в Бюджет 2017. Часове наред Националния съвет за тристранно сътрудничество бистри проектобюджетите на държавата, НОИ и Здравната каса.

Сред възраженията на синдикатите са плахите увеличения на заплатите в държавните агенции. Работодателите възразиха срещу предвидените средства за отбрана.

Министърът на финансите Владислав Горанов представи пред социалните партньори бюджет 2017. По отношение на държавните сметки за догодина той коментира, че съвършен бюджет няма. Горанов изрази надежда да липсват дебати по бюджет 2017 с риск да бъде определен като скучен, тъй като по думите му има и по-сериозни въпроси за решаване. Какви са те обаче, той не конкретизира.

От Нова година минималната работна заплата става 460 лева

Синдикатите традиционно поискаха повече средства. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличи от 2600 на 2800 лева, като така ще има повишение на максималната пенсия. Той поиска и корекция на минималното обезщетение за безработица, което в момента е 150 лева и не е променяно от седем години. Димитров отрази плахото увеличение на заплатите в държавния сектор, но го определи като малко.

Според синдикатите бюджет 2017 е по-скоро инерционен

Обратно на позицията на синдикатите, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обяви, че работодателите подкрепят липсата на увеличение на минималните осигурителни доходи и запазването на максималния осигурителен доход. Те обаче възразиха срещу бюджетния дефицит вследствие на неизвършени реформи в сигурността и отбраната. Разходите там растат с 825 млн. лв., а половината от тях са за покупка на въоръжение, което според Велев са "грешни пари".

Бизнесът: Бюджет 2017 е на изоставащото развитие

Председателят на БСК Божидар Данев разкритикува увеличението на разходите и посочи, че бюджетът може да има приоритети, но липсват цели.

Според заложеното в бюджет 2017 от 1 януари догодина минималната заплата ще се увеличи от 420 до 460 лева. Здравните вноски остават 8 на сто, а осигуровката за пенсия ще нарасте с 1 на сто. Запазва се максималният осигурителен доход на ниво от 2600 лева.

Планират диференцирани помощи за деца с увреждания от догодина

Въвежда се нов модел при подпомагането на децата с трайни увреждания, като се премахват месечните добавки и се заменят с помощ от 350 до 930 лева месечно в зависимост от вида и степента на увреждане на детето.