Президентът на Световната банка обяви назначението на Георгиева
Президентът на Световната банка обяви назначението на Георгиева / БГНЕС

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким обяви назначението на Кристалина Георгиева за главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие (International Bank for Reconstruction and Development/IBRD) и Международната асоциация за развитие (International Development Association/IDA) - кредитиращи организации за страни със средни и ниски доходи, известни общо като Световната банка, се посочва в прессъобщение на институцията.

По-рано стана ясно, че Георгиева подава оставка от Еврокомисията, която е била приета от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Оставката ще влезе в сила най-късно до 31 декември 2016 година, като това зависи от проговорите по бюджета на Общността. От началото на следващата година Георгиева ще заеме поста в Световната банка.

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

"Кристалина е световно признат лидер с доказано успешни резултати при подобряването на живота на хората в нужда. Тя ще бъде възможно най-силният застъпник за работата на всеотдайния ни персонал в борбата със сложните предизвикателства, пред които са изправени нашите страни партньори. Горд съм да приветствам Кристалина обратно в семейството на Световната банка", заяви Джим Йон Ким.

Георгиева, която е на 63 години, и вече има дълъг опит в Световната банка (1993 - 2010), ще поеме поста изпълнителен директор, отбеляза АФП. Става дума за нов пост, създаден от вашингтонската институция, който да оглавява клоновете, които работят с нововъзникващите пазарни икономики (IBRD) и най-бедните страни (IDA), уточни Франс прес.

Източник: БТА