Близо 5% ръст на туристи прогнозират за зимата, правят интерактивна карта на ски пистите
Близо 5% ръст на туристи прогнозират за зимата, правят интерактивна карта на ски пистите / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Близо 5 % ръст на туристи прогнозират за зимата, правят интерактивна карта на ски пистите
90840
Близо 5 % ръст на туристи прогнозират за зимата, правят интерактивна карта на ски пистите
  • Близо 5 % ръст на туристи прогнозират за зимата, правят интерактивна карта на ски пистите

Близо 5% ръст на туристите очакват от ресорното министерство през предстоящите зимни месеци. Това прогнозира министър Николина Ангелкова в Пловдив по време на изнесеното заседание на Националния съвет по туризъм.

По думите Ангелкова 800 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през ноември и декември. Предварителните данни показват повишен интерес за зимата от редица важни пазари, като общо за сезона се очаква между 4,5% и 5% ръст. На база заявените полети се отчита повишен интерес към страната от граждани на Русия, Израел, Ирландия, и Великобритания.

Румъния, Гърция, Турция и Македония също традиционно предпочитат България за зимна ваканция, стана ясно от нейните думи. За улеснение на туристите, ще бъде изготвена интерактивна карта на ски пистите, която ще бъде качена на сайта на министерството.

В рамките на заседанието на Националния съвет по туризъм бе коментирано какъв ще бъде контролът за новия сезон. Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов отчете общ спад на нарушенията в сферата на туризма. Общо са направени над 5000 проверки от началото на годината до сега и има готовност за откриване на изнесени приемни в големите зимни курорти през активния сезон, каза още той. Най честите сигнали, които постъпват при тях касаят условията на предлаганите промоции и цените на търговските стоки в чужда валута.

Ангелкова допълни, че ще продължи с проверките на местата за настаняване и заведенията за хранене и припомни случая с отнемане на звезда на хотел във Верико Търново, който системно е нарушавал правилата.

52 ски писти вече са категоризирани по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България, която влезе в сила на 1 октомври 2015 г. Този сезон обаче ще е първият, в който ще се приложи в пълнота.

В рамките на официалното откриване на заседанието, министър Ангелкова връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев почетен плакет по случай 10-ата годишнина от откриването на Туристическия информационен център в града и за последователните усилия, които общината полага за развитието на туризма в региона.

„До края на годината ще надхвърлим половин милион нощувки, реализирани на територията на общината. Ако сравним тези цифри с нивата от преди 5 години ще видим, че те са се удвоили“, подчерта кметът и благодари за добрата работа с Министерството на туризма.