Хората с увреждания гласуват в специални секции, отвориха гореща телефонна линия в МВР
Хората с увреждания гласуват в специални секции, отвориха гореща телефонна линия в МВР / Дарик архив

Хората с увредено зрение или тези, които имат затруднения в придвижването, ще могат да упражнят правото си на глас в конкретни секции, които са определени за такива гласоподаватели, съобщиха от Районна избирателна комисия 17. Във всяка една от общините на Пловдивска област, за които отговаря РИК 17 има такива секции, които са на първите етажи на сградите и ще бъдат обозначени с утвърдените от ЦИК знаци за допълнителното им предназначение.

Ако даден избирател е вписан в избирателен списък, чиято секция се намира на по-трудно достъпно за него място или по-горен етаж, той може да гласува в тези секции, които ще бъдат специално оборудвани за хора с увреждания.  В тези случаи не е нужно избирателят да подава предварително заявление в общината си, за да гласува. Достатъчно е да носи със себе си документ за самоличност и в определената секция за хора с увреждания ще попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Празната бланка на такава декларация, която има утвърден образец, ще получи на място в СИК, след което ще може и да гласува.

Ако избирателят е с увредено зрение, слух или др., което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на СИК може да разреши гласуването да се извърши с помощта на придружител, който се посочва само и единствено от гласоподавателя с увреждания.  Данните на придружителя се записват в допълнителен списък, като един човек може да бъде придружител само на двама избиратели.

В община Асеновград са разкрити 4 подобни секции, в Брезово – 4, Калояново – 7, Карлово – 4, Кричим – 1, Куклен – 2, Лъки – 2, „Марица“ – 3, Перущица – 1, Първомай – 2, Раковски – 5, „Родопи“ – 5, Садово – 2, Сопот – 1, Стамболийски – 3 и Хисаря – 3. В община Съединение всички избирателни секции се намират на първия етаж на сградите.

Днес от 12.00 часа в МВР бяха открити денонощни линии – на тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат сигнали от граждани, свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.