Осъдиха шофьор, причинил смъртта на пътничка в управляван от него автомобил
Осъдиха шофьор, причинил смъртта на пътничка в управляван от него автомобил / Дарик - архив

Районният съд във Враца постанови наказание „лишаване от свобода“ за две години на подсъдимия Румен Андреев. Той е признат за виновен в това, че при управление на лек автомобил по непредпазливост е причинил пътнотранспортно произшествие, което довело до смърт на едно лице, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 1,41 на хиляда.

На 12.12.2015 г. около 23:20 ч. подсъдимият Андреев бил помолен от своя приятел Александър Йотовски да го закара до с. Ребърково и по-късно да го върне обратно. Той се съгласил и след около пет минути двамата се срещнали пред хипермаркет в гр. Мездра, откъде потеглили с лек автомобил „Алфа Ромео“ към селото.

Там ги чакала Калина Цанева, с която Йотовски се запознал преди десетина дни в СОУ „Иван Вазов“ гр. Мездра, докато играел волейбол. Младата жена емигрирала през 2004 г. в Канада, заедно с родителите си, а впоследствие завършила обучението си в Испания, където се установила да живее и работи. В Ребърково, родното село на родителите си, се върнала временно, за да помага на близки, поради заболяване на дядо й. Въпросната вечер Цанева се видяла с приятелите си, с които си взела довиждане, тъй като на следващия ден планирала да пътува за Мадрид.

От Ребърково тримата - Андреев, Йотовски и Цанева, се отправили с колата към Мездра, като нито един от тях не бил поставил обезопасителен колан. Излизайки на главния път в посока към града, Андреев започнал да увеличава скоростта на управлявания от него автомобил. Въпреки, че приятелят му направил забележка по този повод, той не го послушал и продължил да се движи напред с висока скорост, навлизайки в ляв завой. Това довело до поднасянето на колата, загубването на контрол над нея от страна на шофьора, последвало навлизане в лентата за насрещно движение, удар в крайпътната мантинела, завъртане и сблъсък с крайпътно дърво.

От заключението на назначената по делото автотехническа експертиза е видно, че към момента на катастрофата подсъдимият управлявал колата със скорост от 130 км/ч при максимално допустимата в този участък 60 км/ч.

Йотовски успял да излезе от катастрофиралата кола чрез счупване на стъклото на прозореца, след което издърпал и Андреев. Безжизненото тяло на Цанева те намерили на пътното платно. Пристигналият на място екип на спешната медицинска помощ констатирал нейната смърт. Изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза установила тежка съчетана травма, несъвместима с живота.

Съдебно-химическата експертиза потвърждава, че деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта на шофьора от 1,41 на хиляда, установено по надлежния ред.

С присъдата на Окръжен съд – Враца, освен ефективно изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“, Андреев е лишен и от правото да управлява МПС за срок от три години.