Зам.-министър Цветан Димитров: МЗХ подкрепя тютюнопроизводителите
Зам.-министър Цветан Димитров: МЗХ подкрепя тютюнопроизводителите / dariknews.bg

Българската държава е загрижена за развитието на тютюнопроизводството и прави всичко възможно, за да гарантира достойно заплащане и условия наа труд в сектора. Това заяви в Шумен зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Достойното заплащане е политика на министерството, каза той и допълни, че земеделското ведомство ще изпълни ангажимента си към производителеите. Размерът на помощите за тютюнопроизводителите се запазва както досега, както и финансиранията от Държавен фонд "Земеделие". Така заложените субсидии остават около 94 млн.лв. за преходна национална помощ за кампания по подаване на заявления 2016.

За никого не е тайна, че качеството на българския тютюн спада, затова трябва със съвместни усилия да го подобрим, каза зам.-министърът и добави, че това може да стане с добра техника,  семена и технология.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 Цветан Филев заяви, че организацията е направила петиция към правителството за защита на сектор тютюнопроизводство.

Той добави, че най-сериозни са атаките от страна на Световната здравна организация, която  иска да въведе ограничение във времето за отглеждане на културата, както и в съдържанието на никотин.

Така искат да наложат нови сортове тютюн, създадени чрез генно модифициране, заяви Филев.

Той добави, че за бъдещеия форум на организацията в Индия ще присъства представител на страната ни, който да защити интересите на родните тютюнопроизводители.

Шумен е домакин на основното събитие по повод Световния ден на тютюнопроизводителите - 28 октомври. България заедно с Филипините, Македония, Бразилия и Малави е в основата на инициативата през 2012 година за отбелязването му.