Цветен празник на тиквата организираха в търновската детска градина „Здравец“
Цветен празник на тиквата организираха в търновската детска градина „Здравец“ / netinfo

Цветен празник на тиквата организираха в Целодневна детска градина „Здравец“ във Велико Търново. Пред погледите на своите родители малчуганите представиха стихчета, песни и драматизация на българска народна приказка, всички те посветени на тиквата.

По време на празника бе показана изложбата „Тиквени вълшебства“, посветена на есенното плодородие. Целта е да бъде показано, че от тиквата може да бъде свързана не само с нетрадиционния за България празник Хелоуин, но и с родните обичаи.  Изложбата с много ентусиазъм бе подготвена от деца, родители и учители, които подготвиха красиви фенери, каляски, маски, сувенири, вази, украшения от тиква, а така също и кулинарни изкушения като тиквеник, рачел, мъфини, супа.

„Посланието беше в една есенна вечер родители и деца заедно да реализират идея на тема „Тиква“. Не поставихме никакви условия- дали ще бъде кулинарно изделие или интериорно решение. Възможностите се оказаха безкрайни, а всяко семейство вложи своя почерк и усилия“, каза директорът на градината Илияна Свойчева.

Тя посочи, че ръководството на детското заведение няма нищо против чуждите културни вметки като Халоуин, но са категорични, че има редица български обичаи, които освен значими, са и интересни за хората от всички възрасти.

„Ние не насочваме вниманието на децата към Хелоуин, защото това не е български празник. Правим всичко възможно да им показваме родните традиции, четем им много народни приказки, а децата с голям ентусиазъм се обличат с народни носии за празниците“, каза учителката Красимира Костадинова.