Ето как да се предпазим от грипа
Ето как да се предпазим от грипа / Thinkstock/Getty Images

Вирусните инфекции и грипът стават все по-чести със застудяването. Само силният имунитет може да ни предпази. Умереното физическо натоварване го подсилва, а пробиотиците помагат чрез увеличаване на лимфоцитната функция и силата на антителата.

Витамин С играе важна роля в отговора на белите кръвни клетки и антителата към инфекции, бактерии и вируси, допълва "24 часа". Витамин С директно влиза в инфектираните клетки, неутрализира протеина, произведен от вирусната ДНК, и предотвратява развитието на нови вируси.

Лютите чушки, червените и зелените чушки, броколите и карфиолът са богати източници на витамин С, които може да включвате по-често в менюто. Цитрусите също съдържат много витамин С. Цинкът е от значение. Цинкът също има антиоксидантни свойства и помага за укрепване на лигавицата на гърлото, носните пътища и стомашно-чревния тракт, намалявайки способността на вирусите да се задържат. Богати на цинк са пшеничните трици, слънчогледовите и тиквените семки, гъбите, стридите, червените меса, рибата.

Витамин D помага за намаляване производството на хормоните на стреса, както и за повишаването на защитните сили на организма. Опитайте се да намалите въглехидратите, защото потискат имунитета. Яжте риба, пилешко, яйчен белтък, кисело мляко или растителни храни, богати на протеин. Полезни са и намаляването на стреса чрез техники като дълбоко дишане, релаксиращ масаж, слушане на любима музика, йога. По този начин ще намалите производството на кортизол и ще укрепите имунната система.

За да се предпазим от инфекции, е желателно да се ограничи престоят в групи с болни, както и стоенето в затворени помещения с много хора. Важно е ръцете редовно да се мият със сапун, да се проветряват помещенията поне 3 пъти дневно за по 15 минути. Оптималната температура на въздуха е около 21°С в помещенията, обитавани през деня.

Отделно, през мрачните дни ни обзема чувство на отпадналост и умора. Така е, защото в по-кратките дни през есента бързо се разгражда серотонинът, известен като "хормон на щастието".

Това води до дисбаланс между мелатонина и серотонина, които са важни медиатори на настроението, агресията и работоспособността. Мелатонинът се смята за естествения хормон на съня. Той регулира цикъла сън - бодрост, синхронизира биоритмите и отговаря за настъпване на съня. Той е и виновникът за нашата сънливост през мрачните дни. Разбира се, как организмът ни реагира на климатичните промени, зависи и от възрастта, пола и общото състояние. Атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха са основните фактори, които засягат по-чувствителните хора.

Ниските температури понижават реактивността на организма, повишават податливостта към простудни и някои инфекциозни заболявания. Атмосферното налягане, и особено промените, често предизвикват оплаквания сред по-чувствителните. Обикновено това са болки в ставите и главоболие при понижаване на атмосферното налягане.