Детското полицейско управление в Трявна и доброволци от БЧК с първа инициатива
Детското полицейско управление в Трявна и доброволци от БЧК с първа инициатива / ОДМВР Габрово

С какво се занимават доброволците от Българския червен кръст? Нужни ли са на човек специални качества, за да помага на другите? Какво съдържа раницата за оказване на първа долекарска помощ?

Това бяха само част от въпросите, на които учениците от СУ „П.Р.Славейков"-Трявна получиха отговор по време на първата си среща с младежите-доброволци от БМЧК-Габрово. С нея бе поставено началото на занятията, включени в модул „Оказване на първа долекарска помощ", по програма „Детско полицейско управление".

В първия час Вики и Йоли от БМЧК-Габрово запознаха децата с основния герой в предстоящите обучителни истории - Хелфи - човечето, което ни помага да помагаме, показаха основните начини за използване на бинт, марля и триъгълна кърпа, и обсъдиха заедно с децата случаите, в които трябва да търсим помощ чрез тел. 112, както и основната информация, която е нужно да предоставим, подавайки сигнал чрез националната система за спешни повиквания.

В предстоящите часове по първа долекарска помощ, чрез интересни и поучителни истории, под формата на занимателни игри, Вики и Йоли ще подготвят децата да реагират при различни критични ситуации - ухапване от куче, измръзване, фрактура, термично изгаряне и др., как биха могли да се предпазят от подобни инциденти и как да окажат първа помощ в случай на нужда.

Детското полицейско управление в Трявна и доброволци от БЧК с първа инициатива
netinfo
Програмата „Детско полицейско управление" е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група. Заложените теми и методически указания са разработени от експерти от МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения. Целите на програмата: ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации, изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност, стимулиране на прилежност и инициативност, повишаване доверието към полицията.