Млади технически гении от цялата страна се събраха на форум в Г. Оряховица
Млади технически гении от цялата страна се събраха на форум в Г. Оряховица / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица

В продължение на три дни Горна Оряховица ще бъде столица на млади технически гении от цялата страна. 48 отбора със 158 участници ще премерят сили по време на първия конкурс-изложение Младежко техническо творчество, който се провежда от 27 до 29 октомври в Спортна зала „Никола Петров”.

Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес. Организатори на изложението са Фондация „Милен Григоров“, „Ротари клуб“ Горна Оряховица - Лясковец, НТС – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „младежки дейности спортни имоти и прояви”.

Официалното откриване на първото издание на конкурса –изложение „Младежко техническо творчество” започна с изпълненията на Представителен духов оркестър на Военния университет и мажоретките на СУ „Вичо Грънчаров”. „Това е първата крачка за приобщаване на младите хора към техниката и точните науки, обясни инициатора на събитието инж. Владимир Григоров.

Много хора не ни повярваха в началото, но и много хора ни подкрепиха. Ние пък смятаме догодина да го направим международно”, каза още Григоров. „Като горнооряховчанин съм горд, че 91 години след първия мострен панаир Горна Оряховица отново е център на изложение от национален мащаб. Надявам се в следващите дни тук да бъде една работилница за идеи, за обмяна на опит и информация”, каза кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който пристигна по атрактивен начин за откриването, карайки електрическа тротинетка.

„Ще подкрепяме тази инициатива и в бъдеще, защото на България в момента най-много са й необходими инженерно-технически кадри, изобретатели и иноватори”, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Изминаха 25 години от последното подобно събитие. Дано вие поставите едно ново начало, което да възроди добрите традиции, обърна се той към домакините. Има много българи, които със своите иновации са променили света. Вие сте наследници на славни традиции. Дано тази инициатива тласне повече млади хора към техниката и науката”, обърна се Велев към младежите, участващи в изложението.

Събитието бе подкрепено и от Федерацията на научно-техническите съюзи в България. „Ние отдавна обмисляме как да създадем нещо подобно и с огромно задоволство разбрахме, че вече са ни изпреварили. Може да разчитате на нас и догодина”, обяви Марин Антонов от НТС.

На официалното откриване присъстваха още заместник-кметовете на Общината Николай Георгиев и Йорданка Кушева, началникът на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева, Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация „Еврика”, професори и доценти на технически университети в страната и още изкушени и науката и техниката гости.

В изложението със свои разработки се представят екипи от БАН, техническите университети в София, Варна, Габрово и Русе, Професионални гимназии по машиностроене, мехатроника, електроника, електротехника, транспорт, роботика, оптика, строителство и архитектура от различни населени места в страната, Младежки екипи от различни фирми в България. Горна Оряховица е представена с общо седем екипа.

Гостите на изложението могат да видят интересни експонати като: говорещ контейнер за отпадъци, „умна лампа”, пишещ робот, различни иновативни системи и технически разработки, „интелигентни” къщи, пешеходна пътека за незрящи и др. Най-добрите от тях ще бъдат отличени и ще получат наградите си на 28.10. от 17.30 ч. на церемония в НЧ „Напредък – 1869”. Разработките ще бъдат оценявани от четиричленно жури с председател проф. дтн инж. Георги Попов от ТУ – София. След награждаването започва и концерт за участниците и гостите в изложението. По-рано през деня в Зала 1 на Общината ще се проведе научно-техническа конференция. Тя ще започне от 10.00 ч. Изложението ще бъде закрито на 29.10. в 15.00 ч.