Продължава обработката на бездомни кучета във Видин
Продължава обработката на бездомни кучета във Видин / Община Видин

Около 150 безстопанствени кучета във Видин са били заловени и обработени от екипа на Фондация „Четири лапи". Дейността се провежда втора седмица в крайдунавския град на базата на сключен договор. Това съобщи д-р Марина Иванова, директор на фондацията за България. Такъв е бил и предварителния план, който по всичко личи, че ще бъде надхвърлен. „Усилията са насочени главно към кастрацията на кучета, за да може в този период да се предотврати тяхното размножаване" - обясни д-р Иванова. Тя е на мнение, че съвместната работа с Община Видин трябва да продължи, за да има дългосрочни резултати.

Кметът на Видин Огнян Ценков обясни, че Община Видин също изпълнява своите ангажименти във връзка с намаляване на популацията на бездомните кучета. „Ние обръщаме много сериозно внимание на този проблем, но в него трябва да участва и местната общност. Необходимо е хората да разберат, че за да намалим популацията, трябва всички да мислим и да работим в една посока" - подчерта Ценков. Видинският кмет обърна внимание на няколко случая, в които граждани възпрепятстват работата на общинските служители при залавянето на кучета, а в същото време има сигнали за агресивни животни и пострадали хора.

Той апелира и към стопаните на кучета да не допускат те да се разхождат безпризорно по улиците. В тази връзка д-р Марина Иванова посочи, че информационните кампании са много важни. Гражданите трябва да бъдат отговорни и подават сигнали, когато се появи ново бездомно животно. Тя изрази притеснението си, че е нисък процентът на идентифицираните с микрочип кучета. И припомни, че законовият срок за поставяне на микрочип изтича в края на февруари 2017 г., след което законът предвижда глоби.

Д-р Стилян Паскалев, ветеринарен лекар в Общинския приют за кучета даде информация, че от началото на годината са заловени и обработени 175 броя кучета и има осиновени 38 броя.