4000 тона отпадъци събира депото в Стожер месечно
4000 тона отпадъци събира депото в Стожер месечно / Дарик Добрич

Между 3 500 и 4 500 тона отпадъци постъпват на месец в регионалното депо край село Стожер, съобщи ръководителят на обекта Теодора Петкова. Количеството варира през различните сезони, като най-много боклук се събира през пролетта и ранната есен, а най-малко през зимата.

Около 2000 тона от постъпилите на входа на съоръжението отпадъци се сепарират и обикновено 5-7% от тях се отделят за рециклиране. В най-добрия случай отделените за рециклиране материали стигат до 10%, което е около 200 тона месечно. По-добрите показатели се постигат през лятото, когато курортите са пълни с туристи и отпадъкът е „по-богат на материали”, коментира Петкова.

Системата за управление на отпадъците в Добрички регион вече работи в пълен обхват и с целия си капацитет. Общините от централната част на региона - Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Крушари, извозват боклука директно до съоръжението в село Стожер, където се извършва сепарирането им.

Боклукът от останалите общини минава през обработка на две претоварни станции - в Балчик и Тервел. Отпадъците от двете станции пристигат на депото в Стожер със специални камиони за транспорт на дълги разстояния.