Плевен е домакин на 6-то заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж
Плевен е домакин на 6-то заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж / obshtina.pleven

Плевен е домакин на Шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж"
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри днес провеждащото се в Плевен Шесто заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

Във форума участват още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, представители на ГД „Регионална и градска политика" на Европейската комисия - Витория Алиата ди Вилафранка, Владислав Пискорц, Борислава Удфорд, Франсоа Галага, експерти, областни управители, кметове на общини и др.

„До средата на 2018 г., когато се отчита междинния етап на изпълнение, трябва да отчетем поне 50% изпълнение на проектите по програмата, това е идеята на новото ръководство на Община Плевен. Стартирахме масирано всички възможни процедури по различните направления, за да може до отваряне на финансирането по Оперативна програма „Региони в растеж" да имаме избрани изпълнители", каза пред журналисти кметът Георг Спартански.

Плевен е домакин на 6то заседание на Комитета за наблюдение на ОП Региони в растеж"
netinfo

Той подчерта, че това е огромно усилие за всяка община, не само за нашата, и не само по тази програма. „В момента около 150-160 различни обществени поръчки се движат едновременно със собствени сили на Община Плевен. Целта е до ноември 2017 г. вече сме приключили тези поръчки и към момента на отчитане на междинния етап да сме покрили поне тези 50%, а нашата амбиция е и много повече. На този етап сме на ниво избор на изпълнители, някои от процедурите приключиха и ще предстои сключване на договори. Нормално е поради големия брой участници по всяка една от позициите да има обжалвания, там не можем да предвидим кога ще бъде извървяна цялата процедура. Затова още от ранната пролет на тази година стартирахме огромно количество процедури, за да не е в последния момент. Например за реконструкцията на Градската градина, проект за 1млн. 800 хил. лв., вече имаме избран изпълнител, няма обжалване и предстои подписване на договор. Друг проект, по който има избран изпълнител, е за реконструкцията на пл. „Стефан Стамболов". По него също няма обжалване и предстои сключване на договор. По третия проект - за възстановяване на Водната каскада, който е за над 2 млн. лв., също има избран изпълнител, но има процедура по обжалване, която трябва да изчакаме. Паралелно върви избор на изпълнители по различните позиции за 18 улици в Плевен, които ще бъдат основно ремонтирани, предстоят процедури и за избор на евентуални кандидати по образователната инфраструктура - за енергийна ефективност на 8 детски заведения и училища", изброи още г-н Спартански. Той изрази своето желание и надежда още догодина плевенчани да видят обновената Градска градина, Водната каскада и пл. „Стефан Стамболов".

Вчера и днес представителите на Европейската комисия, заедно с членове на Междинното звено по оперативна програма „Региони в растеж" в Община Плевен, направиха проверка на място на изпълнението на няколко от проектите с европейско финансиране.

Плевен е домакин на 6то заседание на Комитета за наблюдение на ОП Региони в растеж"
netinfo

По време на заседанието на Комитета за наблюдение, което продължава и на 28 октомври, ще бъдат дискутирани актуалното състояние на проектите по ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г. Ще бъде представен и окончателен доклад за изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.

Плевен е домакин на 6то заседание на Комитета за наблюдение на ОП Региони в растеж"
netinfo