Областта се стяга за зимата, от ВиК били в пъти по-добре подготвени от миналата година
Областта се стяга за зимата, от ВиК били в пъти по-добре подготвени от миналата година / Дарик Добрич-архив, Областна администрация

Подготовката на Добричка област за работа при зимни условия е обсъдена в Областна управа, съобщават от институцията. На заседанието е отчетено, че за училищата и социалните заведения е осигурено гориво, изпълнени са редица мерки за осигуряване на ефективно функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите във всички общини.

От ВиК докладват, че от година и половина работят по укрепване на водоснабдителната система, за да може да се реагира своевременно при кризисни ситуации. „Тази година готовността ни за зимата е в пъти по-добра в сравнение с миналата година“ – заявява изпълнителният директор Петър Калчев.

От Областно пътно управление информират, че усилията са насочени към осигуряването на проходимост при снегонавявания. Дейностите са организирани в осем опорни пункта - в областните центрове и с. Карапелит. Към тях има 17 помощни бази, където е разположена техниката.

Директорът на Областното пътно управление Георги Стратиев уверява, че структурите са в степен на готовност за посрещане на зимните предизвикателства, работи се в много добра координация с другите ведомства, сред които „Пътна полиция“ и Автомобилна администрация. Началникът на сектор „Пътна полиция“ Жулиян Минев потвърди високото ниво на взаимодействие, като посочи, че основен проблем остава ограниченият ресурс от служители. Обърнато е внимание от директора на РД „ПБЗН“ Дарин Димитров, че е много важно в Оперативния център да постъпват своевременно данни за актуалната обстановка. Необходимо е да се следи непрекъснато информацията за пътищата, която се публикува на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се реагира незабавно в усложнена зимна ситуация.

Областта се стяга за зимата, от ВиК били в пъти по-добре подготвени от миналата година
netinfo

От фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа увериха, че са извършени ефективни организационни мероприятия: машините са налице, има сол и пясък, предстои изграждането на мрежи, там, където се получават снегонавявания.

Областта се стяга за зимата, от ВиК били в пъти по-добре подготвени от миналата година
netinfo

В заключение, областният управител Детелина Николова още веднъж посочи необходимостта от добра координация между институциите, осигуряването на навременна информация и добра телефонна комуникация между ведомствата.  Николова съобщи, че предстои допълнителна среща с кметовете на общини, ВиК и Пожарната, за да се обсъдят нерешени към момента проблеми.

Областта се стяга за зимата, от ВиК били в пъти по-добре подготвени от миналата година
netinfo