Обсъдиха готовността на видинска област за зимата
Обсъдиха готовността на видинска област за зимата / Областна администрация - Видин

Готовността за зимния сезон провери областният управител на Видин Момчил Станков днес, по време на свиканото от него заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб.

За снегопочистването на републиканската пътна мрежа са необходими 13 000 тона пясък, 2 400 тона сол и 30 тона сухо вещество (калциев двухлорид). Към момента част от тези количества са в наличност във фирмата, която по договор е ангажирана с пътното почистване през зимния сезон, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Павел Драганов. Ведомството е вложило получените от държавния бюджет целеви средства в размер на 615 170 лева в локални ремонти и почистване на пътната мрежа, в подновяване на пътни знаци и хоризонтална маркировка, както и в други дейности за подобряване на видимостта и безопасността при движение.

Значително е подобрена пътната обстановка след пускането в експлоатация на обновения 60-километров участък от главен път Е-79 Видин - Димово - Медовница – Ружинци. С осигурено от правителството финансиране от 1 октомври тече ремонт на 10,5 км от третокласния път Добри дол – Тополовец - Монтана.

Наблюдава се рязко увеличение на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2, като средно на денонощие по него преминават 1 800 превозни средства, от които 1 100 са камиони. Това налага предприемането на мерки за подобряване на състоянието на второкласния път при с. Арчар, кв. Бабуя, каза инж. Драганов. Той определи като  критичен при снеговалеж и заледяване участъка при с. Добри дол, както и пътищата, поемащи тежкотоварния трафик. Директорът на Областно пътно управление напомни, че основната причина за възникването на инциденти е липсата на подходящи гуми и оборудване за движение при зимни условия. По думите му, предпоставка за пътно-транспортни произшествия са активизиралите се свлачища и предупреди водачите на МПС да бъдат внимателни в тези райони. Пропадане на асфалтова настилка има на пътища Дунавци – Арчар, Видин – Връшка чука, Видин – Брегово и Кула – Грамада.

Директорът на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, старши комисар Станислав Генчев обърна внимание на подготовката за зимното поддържане на четвъртокласната пътна мрежа. Той заяви, че пожарната и спасителната техника е приведена в готовност за работа при усложнени метеорологични условия и допълни, че трите пожарни служби в областта разполагат с високо проходима и специализирана техника за извозване, издирване и спасяване на хора, за доставка на лекарства и стоки от първа необходимост.

Направени са обходи на всички външни и вътрешни водопроводни мрежи, регистрираните и новооткрити аварии и течове се отстраняват своевременно. Работи се за подсигуряването на съоръженията против замръзване,, информира членовете на Областния щаб инж. Георги Владов, управител на ВиК ЕООД – Видин.

Ръководителят на Мрежови експлоатационен подрайон-Видин инж. Петър Недялков също увери, че са извършени всички дейности по профилактика, поддържане и подготовка на електропреносните съоръжения.

Началникът на Регионалното управление на образованието Марийка Василева заяви, че е осигурено отоплението на всички училища в областта. Тя апелира към кметовете на общини и населени места да се погрижат за осигуряването на подстъпите към учебните заведения, където спират училищните автобуси.

Готовност за бърза и професионална реакция в усложнена зимна обстановка декларираха и представителите на БЧК и спешния медицински център във Видин.

Областният управител Момчил Станков настоя за ефективна координация между компетентните институции и за активно взаимодействие с екипите на общините през зимния сезон. За целта предстои той да издаде специална заповед по Закона за защита при бедствия.