150 години от построяването на храма „Св. Димитър“ отбелязаха в Бяла черква
150 години от построяването на храма „Св. Димитър“ отбелязаха в Бяла черква / netinfo

Празнична света литургия отслужи митрополит Григорий в храма „Св. Димитър“ в град Бяла черква по повод 150 години от построяването му. В града беше открита и изложбата „Църквата „Св.Димитър“ – 150 години в историята и живота на белочерковци“ с фотографски и документални свидетелства за миналото на храма.

Специални гости на тържеството бяха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова.

Църквата „Св.Димитър“ е най-забележителната сграда в града, отличаваща се с историческа и художествена стойност. „Столетия наред, още с възникването на Бяла черква като селище, църквата е водила белочерковци по пътя на християнските човешки добродетели и е пазила българската народност. Тя е първото огнище, в което се разгаря пламъкът на духовен живот в тогавашното село“, каза Анастасия Георгиева, директор на  Историческия музей в града.

Първите сведения за съществуването на църква са от 1832 г. С построяването на първата църковна сграда са свързани имената на отец Зотик (игумен на Преображенския манастир), хаджи Тодор Иванов и Дионисий „Казака“. През 1863 година започва строежът на новата църква „Св.Димитър”, която съществува до днес. За нея било издействано специално разрешение - ферман от турското правителство. Тя се издигала като символ на нарасналата мощ и национално самочувствие на българина. Построена изцяло с труда и средствата на белочерковци, тя е завършена и осветена през 1866 г. Майстор строител на църквата бил уста Дончо от Дряново, а резбарската работа - дело на майсторите марангози Иван Стрелухов и Тодор Несторов заедно с чираците им Колю и Николай, възпитаници на Калоферската резбарска школа. През месец март 1876 г. резбарите завършват иконостаса и амвона, а през април се включват в четата на поп Харитон и Бачо Киро като въстаници от Бяла черква.

От амвона на тази църква често звучал гласът на Бачо Киро. Той произнасял пламенни речи, които будели народното съзнание и националното чувство за свобода. От Освобождението до наши дни в църквата „Св.Димитър“ се пазят тленните останки на Бачо Киро Петров.

По повод празника беше осветен и раздаден курбан за здраве на белочерковци и гостите. Кметът на Бяла черква Албена Тодорова връчи 14 свидетелства за дарение на крупните дарители за църквата.