Обмислят „Синя зона в Нова Загора
Обмислят „Синя зона в Нова Загора / община Нова Загора

Общинските съветници в Нова Загора обсъдиха Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на града.

Основните цели на общинското ръководство, обосновани в Наредбата, са свързани с подобряване на условията за движение на моторни-превозни средства в града, като се въведе ред и се сведе до минимум безразборното паркиране на МПС по улици, тротоари и зелени площи в централната градска част. С въвеждането на предвидения в проекта на Наредбата регламент ще се осигури нормално движение на МПС и пешеходци. Повечето от общинските съветници се обединиха около идеята за създаване на „Синя зона" в града, като изтъкнаха, че по този начин ще се разтовари и облекчи пътният трафик.

Усилени дебати предизвика предложението относно изпълнението на Решение за продължаващото замърсяване на въздуха в Нова Загора и околността от Завода за биогаз на фирма „Градус". Заместник-кметът Маргарит Тодоров информира за предприетите действие във връзка с Решението.

Предвид това, бяха направени предложения за създаване на местна комисия от общински съветници и общинска администрация, като същевременно бъдат отправени и покани за участие на експерти от държавни органи на властта, като целта й ще бъде намиране на адекватно решение на проблема.