Търновската болница изрази благодарността си към близки на хора, станали донори
Търновската болница изрази благодарността си към близки на хора, станали донори / netinfo

Най-близките на две жени и мъж, които станаха донори през тази година, бяха поканени днес във великотърновската болница, за да получат благодарствени писма и статуетки със звездички от Изпълнителната агенция по трансплантация.

Събитието е част от местните инициативи за Европейската седмица на донорството. Директорът на Агенцията по трансплантация д-р Мариана Симеонова пристигна, за да изрази лично благодарността си към близките на донорите.

„Над 225 човека за последните три години живеят втори живот, благодарение на хора като вас. Наскоро говорих със свещеник и според нашата християнска религия, това е най-големият дар, който не може да се купи с пари", подчерта д-р Симеонова. Тя отново благодари за благородството на близките да вземат това тежко решение и да помогнат на нуждаещи се, и даде пример с 14-годишно момче, на което му оставали няколко дни живот и което било спасено благодарение на донорска ситуация.

Д-р Сибила Маринова, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ припомни, че в България има над 1000 нуждаещи се за трансплантации. Д-р Маринова връчи поименните статуетки на близките на хората, благодарение на които нуждаещи се болни живеят втори живот. От масивен инсулт си заминава това лято 57-годишния брат на Илия Илиев от Павликени.

Илиев взема тежкото решение да помогне на болни, които се нуждаят от трансплантация, без някога да е мислил, че ще му се случи подобна ситуация. „Доколкото знам, така са били спасени трима човека", разказа той. „Съдбата ме раздели с човека, с когото живяхме 30 години заедно за по-малко от 24 часа", сподели развълнуван Иван Попиванов от Велико Търново. 61-годишната му съпруга също е получила хеморагичен инсулт и починала. След настъпването на мозъчната смърт, д-р Маринова му предложила да вземе решение да дарят органите за трансплантация.

Иван Попиванов се съгласил, за да може частица от нея да живее втори живот чрез друг. Той описа съпругата си като тих и скромен човек, който си заминал, без да каже дума на близките си. „Пожелавам на тези, които носят частица от нея, да са здрави!", каза още опечаленият мъж. Теодора Стоянова също стана донор тази година на нуждаещи се българи.

По професия тя е била педагог, разказва съпругът й. „Отиде на съвещание, прилошало й, закарали я в Спешна помощ и изпаднала в кома", довери той. По думите му, в техния дом темата за донорството се е обсъждала и семейството е било на мнение, че ако се случи нещо такова, винаги биха се отзовали и биха станали донори.