Възстановена класна стая на открито посрещна учениците в Математическата гимназия
Възстановена класна стая на открито посрещна учениците в Математическата гимназия / dariknews.bg

Учениците от Профилираната Природоматематическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен официално влязоха във възстановената класна стая на открито, която се намира в двора на училището.

Надявам се да я използвате в топлите дни и да се чувствате приятно в в нашия Хайд парк, каза директорът на училището Ваньо Георгиев. Той посочи, че стаята е любимо място за обучение по литература, философия и география.

Класната стая на открито е създаденa през 2005 година от тогавашния 12 "А" клас. Времето и метерологичните условия обаче не я пожалили и се наложило тя да бъде възстановена 11 години по-късно. По нея работили и вече завършилите абитуриенти.

Възстановена класна стая на открито посрещна учениците в Математическата гимназия
netinfo

Основната помощ дошла от инициативата на Инър Уил - Шумен - "Дарявай, докато четеш".

Президентът на организацията Здравка Йорданова обясни, че чрез този проект всеки ученик чете книги, след това решава тест, базиран на книгата. Всеки правилно решен тест носи кредити, които след това стават пари. Сами ученици пък решават към каква инициатива да се насочат тези средства.

Така за възстановяването на класната стая на открито са събрани 2000 кредита, или 2000 лв.

Всеки правилно решен тест носи 10 кредита, каза президентът на Инер Уил и допълни, че доста ученици са се включили в кампанията.

В момента има 5 каузи, за които се работи, обясни Йорданова. Те са свързани със "специални" деца, подкрепа на неонатологичното отделение, деца с кардиологични проблеми, баскетболен турнир и обучение на кучета водачи.