Американски астронавт отглежда маруля на МКС
Американски астронавт отглежда маруля на МКС / Guliver/Getty Images

Американският астронавт Шейн Кимброу започна да отглежда зелена салата на Международната космическа станция, съобщи НАСА.

"Тази сутрин астронавтът на НАСА започна работа по експеримента ВЕГ-03. Той пося салата от сорта "римска маруля" и това е един от първите опити, които провежда на орбиталната станция", съобщи американската космическа агенция.

Руските космонавти ще отглеждат нови цветя на МКС

Протичането на експеримента беше наблюдавано от космическия център "Кенеди" във Флорида. Мисията протекла малко по-бавно от планираното, но всичките торбички с хранителна среда, в които Кимброу постави семена, били успешно прехвърлени в специални съдове и поляни с вода.

НАСА посочва, че по време на дълги експедиции астронавтите ще трябва сами да отглеждат храна, а тези експерименти ще помогнат за подготовката на полет до Марс.

На борда на МКС вече година се правят опити за отглеждане на растения. През януари успешно цъфна циния, посадена от американеца Скот Кели. През август миналата година японецът Кимия Юи пръв опита салата от космическа маруля.

Цвете цъфна на Международната космическа станция (СНИМКИ)

За да покълнат семената, се използват специални устройства, а светодиоди заместват слънчевата светлина. Половината от първата реколта от маруля беше замразена и върната на Земята за изследвания.

В новата оранжерия, която ще пристигне на МКС в края на годината, руските космонавти ще се опитат да отгледат чушки.

Източник: БГНЕС