И проститутките в Тайланд скърбят за краля
И проститутките в Тайланд скърбят за краля / Guliver/Getty Images

Десетина дни след смъртта на тайландския монарх крал Пумипон местните проститутки възобновиха деловата си дейност, въпреки че в страната е в сила 30-дневна забрана за всякакви развлечения.

Почина най-дълго управлявалият монарх в света - кралят на Тайланд

Проститутките решиха да отдават почит на починалия крал като се обличат в черно, обяви сп. "Сан". Пред списанието "продавачка на любов" казва, че все още навсякъде е много тихо заради кончината на краля, но тя и колежките й се връщат на улицата, за да печелят и да наваксат след принудителната десетдневна "ваканция".

Курортите в Тайланд също посрещат гости, както обикновено, въпреки обявения в кралството национален траур. Основните туристически атракции остават отворени и достъпни.

Столицата Банкок, известна със своите ярки цветове, за известно време стана черно-бяла. Хората по улиците са облечени в черно, огромни екрани, вместо цветни реклами, показват траурни изображения. Нощен Банкок също е променен - ярките светлини на повечето сгради в града временно са изгасени. Собствениците на улични барове не включват силна музика и не устройват шумни вечерни партита.

Тайландският парламент не покани престолонаследника да се възкачи на трона

Кралят на Тайланд Пумипон Адулядет (Рама IX) почина на 13 октомври на 88 години след продължително боледуване. Смъртта му сложи край на 70-годишното му управление, което го превърна във фигура на единството на нацията.

В Тайланд назначиха 96-годишен регент

В Тайланд кралят е и покровител на всички религии. Рама IX има безспорен авторитет сред поданиците си. Всяка кинопрожекция и театрална постановка започва с кралския химн.

Престолонаследник е принц Вачиралонгкорн - единствен син на краля и кралица Сирикит. Вачиралонгкорн има титла Маха Чакри. Втора по ред наследничка на престола е принцеса Маха Чакри Сириндон - любимата дъщеря на монарха.

Председателят на Тайния кралски съвет в Тайланд Прем Тинсуланон, който е 96-годишен, стана временен регент след смъртта на монарха. Престолонаследникът принц Вачиралонгкорн сам е настоял да не се бърза с процедурата по възкачването му на престола, за да може "да скърби заедно с народа".

Кралят на Тайланд - баща на една разединена нация

Източник: БГНЕС