Ето защо собствениците на кучета са по-здрави
Ето защо собствениците на кучета са по-здрави / ThinkStock/Getty Images

Собствениците на кучета са по-здрави и се радват на по-добра форма от хората без питомци, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Анкетата по поръчка на "Бъчърс пет кеър" е обхванала 2000 стопани на кучета. Допитването показва, че хората, които притежават куче, се разхождат или тичат заедно с него в градината или парка средно 74 минути дневно. За сравнение - индивидите без питомци се движат активно едва 18 минути на ден.

Установиха кои са най-любвеобилните кучета

За разходки на четириногите си другари стопаните отделят 351 часа годишно. Извеждайки кучетата си, собствениците им изминават пеша за една година разстояние, равняващо се на над 1750 километра. За сравнение - изминатото годишно разстояние пеша от хората, които не притежават питомци, е едва 585 километра.

Проучването показва още, че собствениците на кучета като цяло са по-активни от останалите. Освен всекидневните разходки с питомците, те са по-склонни да вървят пеша, отколкото да се придвижват транспорт, и да се изкачват по стълби, вместо да ползват асансьор.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

От допитването става ясно също, че 73 процента от стопаните на кучета изпитват задоволство от активното си всекидневие. Голяма част от тях споделят, че откакто имат питомец, се чувстват в по-добра форма, по-здрави и по-енергични.

Един на всеки трима стопани казва, че разходката с кучето му позволява да противодейства на стреса след работа. Една четвърт от собствениците споделят, че заниманията на открито с питомците им помагат да избягат от натоварените си графици.

Най-добрият приятел на човека разбира всичко, което му се казва

Проучването показва още, че десет на сто от анкетираните използват разходките с кучето като повод да се измъкнат от мрънкащ партньор. Един на всеки двадесет участници в допитването се възползва от тях, за да поговори по телефона с родителите си. Според 17 процента от собствениците на кучета разходките с питомците им дават възможност да си осигурят време без технологични придобивки. Една пета от анкетираните споделят, че се радват на срещите с други собственици на кучета, пише БТА.

Още кучешки истории:

Учени разясниха защо кучетата се душат под опашките

Защо не трябва да кръщавате кучето си Чарли и котката си Оскар

Как старите кучета могат да научат нови трикове?