Еко кът откриха в детска градина в Нова Загора
Еко кът откриха в детска градина в Нова Загора / община Нова Загора

Еко кът „Пулсът на природата" беше открит в Детска градина „Слънчице" в Нова Загора. Това е новият проект в насока опазване на околната среда в детското заведение, целящ възпитаване на подрастващите в уважение към природата и необходимостта от нейното опазване.

За да уважат инициативата, сред гостите на тържеството, бяха заместник-кметът на Община Нова Загора Ивайло Енев, началниците на отдел „ОМДСЗСП" и „КМПИМ" Соня Петрова и Станимира Кънчева. Малките палавници от ДГ „Слънчице" изнесоха кратка литературно-музикална програма, като с вдъхновение и ентусиазъм рецитираха стихове и пяха песни за красотата и мъдростта на майката Природа.

Еко кът откриха в детска градина в Нова Загора
netinfo
Жулиета Митева, директор на детското заведение, сподели, че изграждането на красивото и безопасно място, където малките слънчица могат да играят и отмарят здравословно и да заобичат природата, е една сбъдната мечта. Тя изказа благодарност на екипа, изготвил проекта, на ръководството на общината и на всички съдействали за реализирането на идеята.

От изпълнената с вълшебства приказка на Димитрина Димитрова, малчуганите и всички присъстващи разбраха с колко труд, сърце и воля е направено приказното място за игра. След прерязването на трикольорната лента от заместник-кмета Ивайло Енев и директора Жулиета Митева, нетърпеливите палавници нахлуха с весел смях и викове в еко кът „Пулсът на Природата".

Той е изграден по проект на ПУДООС, на стойност 5000 лв., изцяло от естествени материали, като дейностите по него обхващат: предварителна обработка на терена, насипване с обогатена почвена смес, затревяване, монтаж на беседка „Къщичката на зелената фея", на еко библиотека, фиксиране на пънчета, дървена маса и рафтове, монтаж на пергола „Лаборатория на открито", комбиниран спортен уред „Здраве и сила от природата" и декоративен кладенец „Домът на водната фея".

Алпинеумът, оформянето на пътечките между обектите, цветната леха, билките и къщичките за крилати приятели, са последните щрихи в приказно-красивия кът за игра.